Χειραποσκευές – διαστάσεις – βάρος

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αεροπορικών εταιρειών δίνει  διαστάσεις χειραποσκευής 55 Χ 40 Χ 20 ή 55 Χ 35 Χ 25 ή 56cm x 45cm x 25cm, με όριο  8 ή 10 κιλά.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες.

Μεταφορά υγρών

Στις χειραποσκευές μας, μπορούμε να μεταφέρουμε υγρά, εφόσον βρίσκονται, σε συσκευασία μικρότερη των 100ml, το κάθε υγρό. Όλα τα υγρά τοποθετούνται και μεταφέρονται, μέσα σε πλαστική σακούλα, η οποία χωρά το πολύ ένα λίτρο.
Μπορούμε να μεταφέρουμε μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, εάν:

 • Αυτά είναι τοποθετημένα μέσα στις αποσκευές, που παραδίδουμε, στον έλεγχο των εισιτηρίων.
 • Αυτά έχουν αγοραστεί, από τα καταστήματα του αεροδρομίου και είναι συσκευασμένα, σε σφραγισμένη πλαστική, διαφανή σακούλα, μέσα στην οποία, σε εμφανές σημείο, βρίσκεται η απόδειξη αγοράς των υγρών.
 • Αυτά είναι φάρμακα ή υγρά, η αναγκαιότητα των οποίων αποδεικνύεται, με ιατρική συνταγή.
 • Αυτά είναι παιδικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα καταναλωθούν, κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Υγρά θεωρούνται: Νερό, Ποτά, Σούπες, Σιρόπια, Καλλυντικές κρέμες, Καλλυντικές λοσιόν, Καλλυντικά έλαια, Αρώματα, Σπρέι, Ζελέ μαλλιών, Ζελέ πλυσίματος, Αφρός μαλλιών, Αφρός ξυρίσματος, Αποσμητικά σώματος, Αποσμητικά χώρου, Οδοντόκρεμες, Μάσκαρα ματιών.

Στις χειραποσκευές δε μπορούμε να μεταφέρουμε:

 • Πυροβόλα και λοιπά όπλα (Αντίγραφα και απομιμήσεις) – Όπλα-παιγνίδια κάθε είδους, βιομηχανικά πιστόλια κοχλίωσης και κάρφωσης, σφεντόνες, ψαροντούφεκα, όπλα αναισθητοποίησης ή ηλεκτροσόκ, αναπτήρες.
 • – Αιχμηρά/κοφτερά όπλα και αντικείμενα – βέλη και βελάκια, γάντζους, παγοκόφτες, χαρτοκόπτες, σύριγγες, βελόνες πλεξίματος, σουγιάδες ή στιλέτα, με κάθε μήκους λάμα μήκους μέχρι 6εκ., επαγγελματικά εργαλεία, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν   ως όπλα,      όπως τρυπάνια, μαχαίρια κουζίνας, κατσαβίδια, πένσες, σφυριά, κλειδιά κλπ.
 • Εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες – όπως σπίρτα, που δεν είναι ασφαλείας, αλκοολούχα ποτά, με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω 70% κατ’ όγκο, αέρια και δοχεία αερίων.
 • Χημικές και τοξικές ουσίες – όπως οξέα και αλκάλια, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης, Πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες σε οποιαδήποτε μορφή και άλλα βεγγαλικά, Καψούλια, Αεροζόλ για βάψιμο και ψεκασμό
 • Και γενικά υλικά που μπορούν να αυτοφλεγούν ή να υποστούν καύση.

Στις παραδιδόμενες αποσκευές μας, δε μπορούμε να μεταφέρουμε:

Εκρηκτικές ύλες, Αέρια, Εύφλεκτα υγρά και δραστικές ουσίες, Εύφλεκτα υγρά στα οποία περιλαμβάνεται βενζίνη ή μεθανόλη, Οξειδωτικές ουσίες, Τοξικά ή μολυσματικά υλικά, Ραδιενεργά υλικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ισότοπα για ιατρική χρήση, Διαβρωτικές ουσίες, όπως υδράργυρος και μπαταρίες αυτοκινήτου, Κατασκευαστικά στοιχεία, από το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου των οχημάτων, που περιείχαν καύσιμο.

Τρόφιμα σε ημι-στέρεη ή υγρή μορφή, και ειδικά το λάδι, πρέπει να είναι πακεταρισμένα σε ξύλινα κουτιά με απορροφητικό υλικό έτσι ώστε να αποτραπούν διαρροές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην περιουσία άλλων επιβατών. Εάν μεταφέρετε φαγητό, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς απαγόρευσης μεταφοράς τροφίμων που μπορεί να ισχύει σε διάφορες χώρες.

Τα ακόλουθα αντικείμενα δε θα πρέπει να τοποθετούνται στις παραδοτέες αποσκευές, αλλά θα πρέπει πάντα να τα μεταφέρετε μαζί σας: φάρμακα, κοσμήματα, μετρητά, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρεόγραφα, συμβόλαια, επίσημα έγγραφα, διαθήκες, δείγματα και γενικά τιμαλφή, είδη μεγάλης αξίας, εύθραυστα αντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κάμερες, φορτιστές κτλ.).

Εάν επιθυμείτε να μεταφέρετε εύθραυστα αντικείμενα, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τη φόρμα Aποδοχής Περιορισμένης Ευθύνης κατά την παράδοση των αποσκευών σας για να δηλώσετε ότι τα αντικείμενα μεταφέρονται με δική σας ευθύνη

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Μπορείτε να μεταφέρετε ηλεκτρονικά τσιγάρα και λοιπές συσκευές καπνίσματος που συμπεριλαμβάνουν μπαταρίες, για προσωπική χρήση, μόνο μέσα στις χειραποσκευές σας. Απαγορεύεται η μεταφορά όλων των παραπάνω στις παραδοτέες αποσκευές.

Χρειάζεται ασφάλεια ταξιδιού για τους πολίτες της Ε.Ε

Ως πολίτες της ΕΕ, έχετε δικαίωμα σε κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Σε μερικές χώρες η περίθαλψη αυτή είναι δωρεάν, σε άλλες πρέπει να καταβάλετε ολόκληρο το κόστος και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή του ποσού. Κρατήστε όλες τις αποδείξεις και συνταγές, διότι ίσως τις χρειαστείτε αργότερα για να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας η οποία θα διευκολύνει την πρόσβασή σας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην επιστροφή των εξόδων σας.

Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δική σας ιδιωτική ασφάλεια ταξιδιού, η οποία να καλύψει τα ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτει το σύστημα κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που επισκέπτεστε ή τις επιπλέον δαπάνες ταξιδιού, διαμονής και επαναπατρισμού που μπορεί να προκύψουν από αρρώστια ή ατύχημα. Μπορεί επίσης να θελήσετε να έχετε κάλυψη ασφάλειας για την περίπτωση ακύρωσης των διακοπών σας ή απώλειας αποσκευών, ή κάλυψη ασφάλειας έναντι τρίτων για την περίπτωση που τραυματίζετε κάποιον, π.χ. ενώ κάνετε σκι.

Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδέψω με νέου τύπου ταυτότητα

Η επίδειξη ελληνικού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, επαρκεί ως «ταξιδιωτικό έγγραφο» για τις εξής χώρες: ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΑΝΔΟΡΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ), ΒΕΛΓΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΛΕΤΟΝΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΜΑΛΤΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Π.Γ.Δ.Μ., ΠΟΛΩΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ (ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ), ΤΣΕΧΙΑ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ.

Ποιες χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ

Το ευρώ € είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι 13 χώρες της ΕΕ, δηλαδή της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας. Χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται σε μια από τις χώρες ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, αν και πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές, μπορεί να δεχτούν και πληρωμές με ευρώ.

Επικοινωνία / κινητά τηλέφωνα

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο οπουδήποτε στην ΕΕ, αλλά βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας επιτρέπει τη διεθνή περιαγωγή. Οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλές, και για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο της ΕΕ για την περιαγωγή όπου δίνονται λεπτομερή στοιχεία για τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να επιλέξετε την πλέον συμφέρουσα λύση όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο εξωτερικό.

Για να καλέσετε από το εξωτερικό προς Ελλάδα καλείτε πρώτα το 0030 και στη συνέχεια το νούμερο που θέλετε να καλέσετε, κινητό ή σταθερό.

Ισχύει η άδεια οδήγησης, ασφάλεια αυτοκινήτου στις άλλες χώρες τηε Ε.Ε

Η άδεια οδήγησης που εκδόθηκε στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Πρέπει να την έχετε μαζί σας, καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική. Όπου και να ταξιδεύετε στην ΕΕ η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει αυτόματα την αστική ευθύνη που απαιτείται από το νόμο. Αν έχετε ασφάλεια πολλαπλών κινδύνων στη χώρα σας, ελέγξτε αν η κάλυψη επεκτείνεται και στην οδήγηση του οχήματος σε άλλες χώρες.

Τι έγγραφα χρειάζονται τα παιδιά για να ταξιδέψουν

Τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εσωτερικό και δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό γεννήσεως. Για το εξωτερικό απαιτείται αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου (για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.) ή διαβατήριο και βίζα όπου αυτή είναι απαραίτητη. Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει:

 • μόνο του ή
 • με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή
 • με έναν μόνο από τους γονείς του

μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα. Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες της ΕΕ ως προς το θέμα αυτό, κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει κατά πόσο απαιτούνται τέτοιου είδους έγγραφα ή όχι. Ενημερωθείτε, προτού ταξιδέψει το παιδί σας, για τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα από την οποία και προς την οποία θα ταξιδέψει.